Orange Maplewood - Flim Flam ( MrMunchkin Remix )

from by MrMunchkin

/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

about

Deze remix is van een track van het nieuwe nog uit te komen Orange Maplewood album.

Voor deze remix heb ik eerst een aantal verschillende sfeertjes en grooves gemaakt om wat verschillende invalshoeken uit te proberen. Het originele tempo lag rond tempo 90 en heb daarom opzetjes in dit tempo en het dubbele ( 181 BPM om precies te zijn) gemaakt.
Van die opzetjes ben ik uiteindelijk aan de gang gegaan met een halftime beat ( drumstep ) – wat je bijvoorbeeld in het intro hoort en een drum ‘n bass ritme wat het grootste gedeelte van het nummer bepaalt.

Een mooie quote van Noisia i.v.m remixen is: “You have to treat the original like it’s shit”.
M.a.w je moet vooral je eigen ding en je niet teveel laten afleiden door het origineel ;-)
Die instelling slaat goed op deze remix, er is uiteindelijk nauwelijks iets gebruikt van het origineel buiten de zang en gitaarsolo. Gitaarsolo? Jazeker, maar dan wel ernstig bewerkt met een vocoder zodat ie klinkt als een synth ;-)
De zang is dusdanig door de gehaktmolen gehaald dat er een behoorlijk nieuwe zang /melodie lijn is ontstaan. Dat werkte perfect om te gebruiken als kapstok voor de gehele remix.
Door o.a. de zang in stukken te knippen, woorden te laten herhalen, te pitchen, te layeren met bijv. een vocoder en met bitcrushers te bewerken kwamen er gaten en nieuwe ruimtes om op te vullen met hele dikke smerige synths.
Orange Maplewood

© Orange Maplewood

De intro sample is een snippet van de originele zanglijn met de woorden ”I Am” die in Steinberg’s Padshop Pro is geimporteerd en bewerkt tot een soort drone / pad achtig geluid die constant herhaalt. Dat geluid was dusdanig interessant dat het ongeveer door het hele nummer in diverse aanpassingen als achtergrond geluid is gebruikt. Hier en daar treedt het duidelijk naar de voorgrond: bij het intro en outro.
Het idee achter dit geluid was om een stemachtig iets (de I Am sample) natuurlijk te laten beginnen en dat behoorlijk onnatuurlijk te eindigen. Dit heb ik gedaan door de loop te exporteren en dan te knippen in strakke achtsten om onder de oorspronkelijke sample te layeren.

De bas bestaat uit een geluid of 4. Je hebt een redelijk cleane die onder coupletten zit, een smerige die onder de gitaarsolo en laatste bridge zit en een hele smerige die zo nu en dan vanuit het midden naar voren en zijkanten gaat. Tenslotte een 4e bas die alleen het sublaag ( onder 50 Hz) weergeeft voor de hele lage diepe bas.
Een voorbeeld van de hoeveelheid werk die in het maken van die hele smerige synth is gegaan:
In Massive begonnen met een van grond af aan gemaakte gemoduleerde bass synth die al redelijk gromt, deze vervolgens door Ohmicide gehaald om het smerige midden te versterken. Hoe harder het gromt hoe beter ;-) Galm erover om een staart achter het geluid te maken en diepte te creëeren. Dit ge-exporteerd en weer geimporteerd als sample. Vervolgens nog een beetje distortion over vooral het hoog. Deze sample begint als mono geluid wat via o.a. een geautomatiseerde delay ( Waves Supertap) naar het einde toe heel breed wordt gemaakt. Vervolgens dat weer met een geautomatiseerde eq benadrukt.
Het typen erover gaat heel wat sneller dan het daadwerkelijke maken ;-)

De drums zijn in de basis samples die ik een tijdje terug gemaakt heb van Mike Vissers’ Drumkit ( oa. Backcorner Boogie Band, Steamroller, Balthazar), een oude Ludwig uit 1964. Voordeel van deze kit ( met supraphonic snare :-) ) is dat deze breed klinkt en makkelijk in te passen is in een mix. Voor deze mix betekend dat compressie.
Veel compressie. De gehele drumkit gaat samen met een analoge drumsynth door dezelfde compressor. De analoge drumsynth heeft voor de kick in verhouding veel laag waardoor de compressor behoorlijk doet dichtslaan wat ervoor zorgt dat het geluid op pompt als een malle.
Om toch een attack op snare te krijgen is een 2e snare, dezelfde Ludwig, toegevoegd met alleen een korte attack die niet door de drumbus gaat.
Welke grooves precies gespeeld worden heb ik in deze blogpost beschreven: www.mrmunchkin.net/orange-maplewood-flim-flam-mrmunchkin-remix-drumtab/

Er zit onder het hele nummer ook nog een drumloop, die zo bewerkt is dat ie klinkt als een synth die stijgt in toonhoogte, in het begin loopt die gelijk met de drums. Dit is een gefilterde snare en kickdrum die door Native Instuments’ Driver gaat. Te gekke plugin voor wacky filter/distortion effecten.

credits

from MrMunchkin Gelderse Remixen, track released February 11, 2013
Original track by Orange Maplewood

tags

license

about

mrmunchkin Winterswijk, Netherlands

contact / help

Contact mrmunchkin

Streaming and
Download help